Archive for the ‘Stiri diverse’ Category

Limitare să fie, dar să nu includă salariile

Friday, April 24th, 2009

Apropo de recesiunea din Formula 1, se lucrează deja şi la compromisuri. Era evident că limitarea la 40 de milioane de euro pe sezon nu e realistă dacă ne doar gândim la nişte salarii ale piloţilor. Raikkonen e în top la capitolul ăsta, dovedit şi de prezenţa lui în topurile Forbes din ultima vreme. Aşa că era de aşteptat să vină un compromis. Şi a venit. Max Mosely, preşedintele FIA, admite că e mai realist să accepte excluderea din bugetul limitat a cheltuielilor pe salarii şi marketing. Asta chiar dacă el e cu convingerea că doar prin restricţii financiare echipele noi şi cele mici au şanse să concureze pe viitor în F1. De altfel, la Ferrari salariile lui Massa şi Raikkonen ar acoperi exact aproape toată limita. Iar McLaren cheltuie în total într-un sezon acum vreo 200 de milioane de euro dacă îmi aduc eu bine aminte.

În mintea lui Mosley există şi planul ca echipele care respectă bugetul să aibă mai multă libertate de design, astfel câştigând mai multă viteză, cu mai puţini bani. Limitarea de buget va fi discutată în Consiliul Mondial pe 29 aprilie, iar Mosely a cerut echipelor părerea în legătură cu amendamente. Tot în scrisoarea cu pricina Mosely a atenţionat că în cazul în care nu se aprobă limitarea de buget, alte două echipe ar putea-o lua pe urmele celor de la Honda şi să se retragă din F1. Mă rog, având în vedere că defuncta Honda e liderul campionatului mondial acum, poate nici n-ar fi aşa rău pentru unii :) Acum, serios vorbind, în loc de retragere Mosely crede că după noile reglementări F1 poate atrage trei noi echipe, între care ProDrive-Aston Martin, Lola şi Team USA.

Procesul de la Paris: culisele apelului în “Cazul difuzorul”

Tuesday, April 14th, 2009

Într-un moment în care sunt la modă procesele, avem şi la Formula 1. Se ştie prea bine de el de mai multă vreme. E fără cătuşe, fără mascaţi, fără circ, dar nu e mai puţin interesant decât cele becaliano-penesciane. Ba chiar pentru mine e mai interesant :) Aşa că să încercăm să detaliem ce s-a întâmplat în procesul de la Paris, apelul în “Cazul difuzorul”. Ferrari, Renault, Red Bull şi BMW împotriva Brawn GP, Toyota şi Williams. Adică “vedetele” începutului de sezon, atacate de “granzii” prinşi cu un pas în spate de noile reglementări ale aerodinamicii. Concret, acea piesă denumită în româneşte ciudat “difuzor” pentru că nu găsim un corespondent mai bune pentru “diffuser”, deşi am mai avut variante inclusiv aici pe blog.

Difuzorul spate Brawn GP contestat

Difuzorul spate Brawn GP contestat

Ce s-a aflat de la audierile desfăşurate la sediul FIA din Place de la Concorde, Paris? Dezbaterea anti-difuzor a fost condusă de Nigel Tozzi, reprezentantul legal al Ferrari, cunoscut şi pentru implicarea în cazul de spionaj sau cazul împotriva lui Hamilton la MP de la Spa de anul trecut. Tozzi a făcut referire la apărarea lui Brawn, care susţine că apelul este “răzbunător” şi “pentru oameni prea înceţi”. 90 de minute a vorbit Tozzi, timp în care s-a remarcat cum l-a caracterizat pe Brawn: “doar o persoană de aroganţă supremă ar putea crede că are dreptate când atât de mulţi stimaţi colegi ai săi nu sunt de acord”. Aspru :)

(more…)

Relansam blogf1.ro

Saturday, January 31st, 2009

Salut. Da, stiu, anul trecut am esuat lamentabil. Sper sa nu se intample si anul acesta la fel. Saptamana viitoare revenim cu site-ul refacut

Ne vedem in curand

Start

Jocul F1 va fi făcut de Codemasters

Friday, May 9th, 2008

Site-ul oficial al Formulei 1 anunță astăzi că drepturile exclusive pentru jocuri video de Formula 1 au fost achiziționate de Codemasters, care va dezvolta astfel (în sfârșit! completez eu :) ) noi versiuni ale francizei care s-a vândut de-a lungul anilor în multe milioane de exemplare. Codemasters Studios sunt producători, printre altele, ai jocurilor Colin McRae: DIRT și Race Driver: GRID, iar Formula 1 va fi produsă atât pentru console, dispozitive portabile, cât și în format PC.

(more…)

Hamilton debutează pe scenă

Thursday, May 8th, 2008

Cu toate că se află înaintea unei curse importante, cea găzduită de Istanbul, Lewis Hamilton a acceptat să participe astăzi la “Troia”, o piesă istorică a trupei folclorice turce Anadolu Atesi. Cotidianul turc de limbă engleză “Zaman” a precizat că spectacolul își propune să celebreze multiculturalismul ţării. Piesa “Troia” prezintă istoria Anatoliei.