Archive for March, 2009

195.000 de romani au urmarit MP al Australiei

Tuesday, March 31st, 2009

1,7 a fost ratingul Marelui Premiu al Australiei pe TVR, duminică, pe publicul all urban. Asta se traduce în 195.000 de telespectatori si, dat fiind că a fost cam dimineaţă şi cam în weekend, cotă de piaţă 7,6%. Pe publicul masculin, ratingul a fost 2,4, iar cota de piaţă 10%, deci vreo 131.000 de bărbaţi ne-am uitat la victoria lui Jenson Button.

Strania poveste a lui Jenson Button

Sunday, March 29th, 2009

Victorios la Melbourne, pilotul britanic are ocazia să dovedească în sfârşit că nu e o eternă speranţă. Brawn GP îi oferă în sfârşit un monopost pe măsura valorii

Probabil că nici lui Button încă nu îi vine să creadă ce a realizat

Probabil că nici lui Button încă nu îi vine să creadă ce a realizat

(more…)

FINAL LA MELBOURNE: Dublă Brawn GP! Hamilton pe 4, Ferrari abandonuri!

Sunday, March 29th, 2009
Bucuria victoriei pentru Jenson Button

Bucuria victoriei pentru Jenson Button

AŞA AM TRĂIT LIVE CURSA DE LA MELBOURNE!

Nebunia continuă! Toyota exclusă de la calificări!

Saturday, March 28th, 2009

De parcă haosul provocat de noile reglementări nu era de ajuns, iată că nici până la această oră calificările Marelui Premiu al Australiei nu sunt rezolvate. După ce Hamilton a fost trimis la coada grilei de start pentru ca va schimba cutia de viteze, de același tratament se ”bucură” și Toyota! Atât Jarno Trulli, cât și Timo Glock vor pleca din coadă pentru că FIA a descoperit un eleron neregulamentar, din cauze felxibilității, la monoposturi! Cei doi terminaseră calificările pe 6 și pe 8, dar după trei ore au aflat că au coborât în coadă. Mai mult, Williams a depus o contestație pentru o problemă similară reclamată la monoposturile Red Bull și Ferrari! Așa că nu e exclus ca grila să se schimbe din nou!

Toyota, exclusă din calificări!

Toyota, exclusă din calificări!

(more…)

Șoc la Ferrari. Massa: “Dacă Brawn continuă la fel, ia titlul la jumătatea campionatului”

Saturday, March 28th, 2009

Poate cea mai interesantă reacţie după calificările de la Melbourne. Întrebat dacă Brawn GP concurează într-o ligă proprie, “in a league of its own”, Felipe Massa a răspuns sec, dar sincer: DA!

Massa nu știe cum poate fi ajuns Brawn GP

Massa nu știe cum poate fi ajuns Brawn GP

Dacă vor continua la fel, vor câștiga campionatul mondial la jumătatea anului

Felipe Massa, Ferrari

(more…)

S-a întors grila de start cu fundu’-n sus! Button în pole la Melbourne! UPDATE: Toyota exclusă!

Saturday, March 28th, 2009

Orice s-ar spune – că Formula 1 actuală e plictisitoare, că nu mai e ce-a fost odată, că monoposturile sunt urâte, că e prea multă tehnică, prea puțin pilotaj, etc – mie mi-au plăcut la NEBUNIE calificările de la Melbourne. Iar cele vreo zece minute fără comentariu la TVR la început au fost cireașa de pe tort :) e prima oară când spun “ce păcat că s-a rezolvat problema tehnică!” Pe de altă parte, cum putea începe altfel TVR transmisia dacă nu cu o problemă tehnică, și nu una din Australia, ci din studiourile de pe Calea Dorobanților. Spectacol!

Vettel, Button și Barrichello după calificări

Vettel, Button și Barrichello după calificări

Hai să revenim la calificări. Grila probabil o știți, dacă nu, o vedeți în detaliu aici. Eu vin cu comentariile mele. Și aș remarca în primul rând că, datorită noutăților din acest sezon, s-a reușit ceea ce s-a pus în discuție în trecut să fie regulă: grila inversă! Adică granzii au coborât spre coadă, iar cei mici sunt în față. Doar că aia mici nu sunt în față pentru că i-au lăsat organizatorii, ci pentru că sunt cei mai rapizi la ora actuală. După cum se știe deja, cu difuzorul (sorry, asta e traducerea, oricât de stupidă ar fi) controversat Brawn GP, Williams și Toyota făcuseră legea la antrenamente. Iar diferența s-a văzut și în calificări. Prima linie exclusiv Brawn GP, care a renăscut absolut senzațional din cenușa Honda. Button în pole, cu cel mai rapid tur 1:26:5, cu 0,3 secunde mai bun decât colegul Barrichello. E primul pole pentru Button după TREI ANI!

Ultimele cinci-șase luni au fost atât de grele, trecând de la a nu avea nici un viitor la a fi în pole position. E fantastic. Aici merităm să fim după vremurile dificile pe care le-am trăit

Jenson Button, Brawn GP

(more…)

UPDATE / Iată difuzorul controversat Brawn GP

Friday, March 27th, 2009

Diferenţa între difuzorul folosit de Brawn, Williams şi Toyota se vede în zona centrală. Mă chinui din greu să înţeleg ceea ce reclamanţii au scris în zeci de pagini de contestaţie. Cert e că acuzaţia e că încalcă mai degrabă spiritul regulamentului, decât litera lui. Ideea e că regulametul limitează dimensiunea lui, dar “incriminaţii” au găsit o metodă practică pentru a o mări de fapt :) Şi nu, nu se întâmplă în România. Se obţine astfel mult căutata “downforce”, ceea ce duce la viteză mai mare, prestaţie mai bună în viraje etc În total, se câştigă între 5 şi 7 zecimi! În fotografia de mai jos se vede cum arată “difuzorul” celor de la Brawn GP, încercuită fiind zona controversată. Click pentru imaginea marită:

difuzor controversat brawn gp

difuzor controversat brawn gp

O explicaţie comparativă, poate mai clară, pe care am găsit-o în The Guardian. Las versiunea în engleză pentru a nu stâlci ideea şi mesajul cu o traducere inexactă.

(more…)

D’ale Melbourne-ului

Friday, March 27th, 2009
  • Tot mai puţini spectatori vin pe circuitul Albert Park. În 14 ani în care a găzduit curse de Formula 1, acum au fost cei mai puţini într-o zi de joi, când sunt antrenamente. Nouă ni se pot părea mulţi – vreo 42.000 – ei spun că e atât de puţin, încât organizatorii s-au ferit şi să anunţe numărul exact deocamdată. Consecinţa e că an de an tribuna de la start/finish este tot mai mică. (more…)

Hamilton, dezastru în primele antrenamente

Friday, March 27th, 2009

Prima dată am crezut că exagerează, că e doar o tactică de adormire a adversarului când a spus că se îndoieşte că poate obţine vreun punct la Mebourne. Dar încet-încet se confirmă că Hamilton şi noul monopost McLaren au probleme. Prima sesiune de antrenamente din Australia l-a găsit pe Hamilton cu al 16-lea timp, iar a doua cu al 18-lea!

Hamilton Australia antrenamente

(more…)

Ce se schimbă cu pneurile slick

Thursday, March 26th, 2009

Infografie realizată de Allianz şi prelucrată de ProSport care explică pe scurt ce se schimbă o dată cu revenirea la pneurile slick.

Infografie pneuri slick

Infografie pneuri slick